Uutiskirje / Joulukuu 2019


Innolla kohti Saimaan vuosikymmentä!

Vuoden viimeisten kuukausien aikana Saimaa-ilmiössä on ollut täysi tohina päällä. Kulttuuristrategiaa on työstetty taiteilijoiden ja kulttuurintekijöiden sekä kaupunkilaisten, elinvoiman ja alueiden välisen yhteistyön näkökulmista. Tupa on ollut työpajoissa täysi, viimeiseen työpajaan järjestettiin jopa yhteiskuljetus kaikista mukana olevista kaupungeista. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI työstää runsasta materiaalia parhaillaan Sillanrakentajien ja koordinaattoreiden kanssa lopulliseen muotoonsa. Kiitämme kaikkia työpajoihin osallistuneita vilkkaasta keskustelusta ja hienoista ideoista. Alueen mahdollisuudet ja haasteet tunnetaan ja tunnistetaan hyvin ja niihin saadaan nyt uutta kehittämisen näkökulmaa. Kulttuuristrategiatyö on tärkeä osa Euroopan kulttuuripääkaupunkihakua.

Saimaa-ilmiö tarjoaa Itä-Suomen alueelle ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää yhteistyötä ja elinvoimaa. Kyseessä ei ole pelkästään yhden vuoden kestävä juhlavuosi, vaan strateginen investointi, jolla on positiivinen vaikutus koko Itä-
Suomen yleiseen kehitykseen, uudistumiseen ja vetovoimaisuuteen. Myönteiset vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä mm. uusina pysyvinä työpaikkoina ja taloudellisen
toimeliaisuuden lisääntymisenä.

Eri puolilla Itä-Suomea järjestetyissä tilaisuuksissa ideoitiin ja visioitiin marras-joulukuussa ohjelmasisältöjä kahvikupposten äärellä sekä tunnistettiin yhteistyötahoja, joita olisi vielä hyvä saattaa yhteen Saimaa-ilmiöön liittyen. Työpajat jatkuvat tammikuussa, tarkemmat tiedot löydät tapahtumakalenteristamme.


Hankkeen valmistelussa ovat alusta asti olleet Savonlinnan lisäksi vahvasti osana Itä-Suomen maakuntien keskuskaupungit. Maakuntajohtajat lähettivät kuntapäättäjille joulukuussa yhteisen viestin, jossa pyydetään muidenkin kuntien visioita ja ajatuksia siitä, mitä mahdolliselta kulttuuripääkaupunkivuodelta odotetaan ja miten kaikki alueen kunnat voisivat olla siinä mukana. 

Saimaa-ilmiö rakentuu myös Ideanuotan avulla, jonka kautta kuka tahansa voi jättää oman ehdotuksen osaksi suurempaa ohjelmakokonaisuutta. Itä-Suomi on pullollaan koettavaa ja nähtävää. Minkä ainutlaatuisen elämyksen, pienen tapahtuman tai ainutlaatuisen paikan haluaisit osaksi kulttuuripääkaupungin ohjelmaa? Mikä on visiosi vuodelle 2026? Jätä ideasi ja visiosi osaksi yhteistä ideanuottaamme tai kerro miten sen itse toteuttaisit osana Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmaa tai sitä edeltävinä vuosina. 

Saimaa-ilmiö sai sytyttäjiksi nimekkäät keulakuvat

Itä-Suomen yhteinen Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke Saimaa-ilmiö on saanut keulakuvikseen kolme tuttua ja valovoimaista itäsuomalaista kulttuuripersoonaa. Jani Halme, Saimi Hoyer ja Sari Kaasinen aloittavat osa-aikaisen työn tammikuun alussa.

Parikkalan ja Helsingin Punavuoren välillä sukkuloiva Jani Halme on toimittaja, mediapersoona ja propellipää, joka voitti vuonna 2017 Suuren journalistipalkinnon vuoden parhaasta journalistisesta teosta. Palkinto tuli Halmeen tekemästä Kotimaan katsaus -videosarjasta, jossa hän lukee ääneen paikallislehtien kaikkein pienimpiä uutisia. Hän on toiminut myös Uutisvuoto-ohjelman kapteenina.

Saimi Hoyer on Hotelli Punkaharjun yrittäjä, joka on kohottanut vahvalla karismallaan ja päättäväisyydellään itäsuomalaisten ylpeyttä ainutlaatuisesta elinympäristöstään. Hänen tarinansa itäsuomalaisen luonnon kauneudesta ja erityisesti sienestyksestä on tavoittanut laajan yleisön sekä Suomessa että ulkomailla. Saimaalle saapuva italialaisten matkailijavirta on pitkälti Saimin ansiota.

Rääkkylässä asuva Sari Kaasinen on suomalainen laulaja-lauluntekijä, kanteleensoittaja ja kansanmusiikkialan vaikuttaja. Parhaiten hänet muistetaan maailmallakin menestyneen Värttinä-yhtyeen perustajajäsenenä. Sari on toiminut Saimaa-ilmiö -hanketiimin vetäjänä jo kuluvan syksyn ajan.

Sytyttäjiksi nimetty kolmikko lähtee tammikuussa rengasmatkalle Itä-Suomeen. Joensuussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Savonlinnassa ja Mikkelissä järjestettävät yleisötilaisuudet ovat kaikille avoimia. Helmikuussa he käyvät viemässä Saimaa-ilmiötä myös Helsinkiin.

 

21.1. Joensuu, Joensuun taidemuseo

21.1. Kuopio, Kuopion kaupunginteatteri

23.1. Lappeenranta, kulttuuritila Nuijamies

13.2. Helsinki, Satakuntatalo

18.2. Savonlinna, linja-autoaseman sisäpiha

18.2. Mikkeli, Teatteriravintola ILO 

AoSIlmiömäistä joulua ja uutta vuotta kaikille!

Jos viesti ei näy oikein, voit lukea nettiversion täältä.