Ilmiömäiset!

Saimaa-ilmiön hengessä jaetaan tunnustuksia erityisen merkittävästä toiminnasta Itä-Suomen alueen taiteen, kulttuurin, elinvoiman ja yhteishengen edistäjille. Nimitys annetaan ainutlaatuisille ja ilmiömäisille henkilöille tai yhteisöille. He kaikki ovat osa Järvi-Suomen tarinaa.

Ensimmäiset tunnustukset jaettiin 1.7.2019 Savonlinnassa järjestetyllä mediaristeilyllä. Ilmiömäisten joukko kasvaa kulttuuripääkaupunkihankkeen aikana  monipuoliseksi ja monikasvoiseksi joukoksi järvisuomalaisia.
 


Sari Kaasinen

Kulttuurijohtaja Sari Kaasinen on jo 1980-luvulta lähtien vaalinut ja uudistanut itäsuomalaista kansanmusiikkikulttuuria. Hän on työskennellyt paikallisen elinvoimaisuuden puolesta esiintymällä ja järjestämällä tapahtumia. Omista juurista kumpuavalla taiteellaan ja valovoimaisuudellaan Kaasinen on poikkeuksellisella tavalla tukenut pohjoiskarjalaista omanarvontuntoa ja tervettä ylpeyttä omasta kulttuurista.


 

Saimi Hoyer

Yrittäjä Saimi Hoyer on laittanut itsensä täysillä likoon Punkaharjun ja koko Itä-Suomen puolesta. Vahvalla karismallaan ja päättäväisyydellään hän on kohottanut kaikkien itäsuomalaisten ylpeyttä omasta ainutlaatuisesta elinympäristöstään. Hoyerin ydinviesti itäsuomalaisen luonnon kauneudesta ja metsien aarteista sienistä on tavoittanut laajan yleisön sekä Suomessa että ulkomailla. Saimi Hoyer tunnetaan myös itäsuomalaisen matkailuyhteistyön vankkumattomana puolestapuhujana.


 

Pyhän Olavin kilta ry

Pyhän Olavin kilta ry savonlinnalaisena paikallishistorian harrastajien yhdistyksenä on tehnyt pitkäjänteistä työtä, jossa Savonlinnan paikallista historiaa on tehty tunnetuksi lukuisin tapahtumin, luennoin ja julkaisuin. Pyhän Olavin killassa ymmärretään, että jotta voi ymmärtää nykyisyyttä pitää ymmärtää historiaa.

Viimeisin merkittävä panostus yhdistykseltä on ollut Saimaamme-taideteoksen suunnittelun tilaus kuvanveistäjä Kari Cavénilta. Toiminta kertoo esimerkillisestä yhteisöllisyydestä ja halusta nostaa esiin Järvi-Suomea ja sen elämään, historiaan ja nykyisyyteen, niin vahvasti kuuluvaa vesistöä.


 

Ville Rusanen

Oopperalaulaja Ville Rusanen on toisen polven laulaja, jonka julkista kuvaa kuopiolaisuus ja itäsuomalaisuus leimaavat. Hän tekee näyttävää uraa Suomessa ja ulkomailla ja itäsuomalaisia juuriaan Rusanen on pitänyt aina esillä. Hän esiintyy säännöllisesti sekä synnyinkaupungissaan Kuopiossa että Savonlinnassa Oopperajuhlilla, jossa hänen merkittävimpiä roolejaan ovat olleet Kullervo-oopperan nimirooli ja saman oopperan toinen päärooli Kimmo.


 

Paola Suhonen

Helsingissä syntynyt Paola Suhonen on monilahjakas vaatesuunnittelija, taiteilija, muotoilija, yrittäjä sekä musiikin- ja elokuvantekijä. Hänet tunnetaan erityisesti Ivana Helsinki -vaatemerkistä, jonka hän perusti siskonsa Pirjo Suhosen kanssa vuonna 1998. Rakkaus Järvi-Suomeen on monelle syntynyt täällä vietetyistä lomista, rakkaiden sukulaisten luona. Näin on myös Suhosen kohdalla, sillä juuret ulottuvat isän puolelta Savonrantaan. Noissa maisemissa vietetyt lapsuuden kesät ja elämänasenne pilkahtavat  myös hänen taiteessaan. Innostus omia juuria kohtaan on iän myötä vain vahvistunut. Jo kahtena kesänä hän on rikastuttanut Savonlinnan kulttuuritarjontaa näyttelyillä, muotinäytöksillä, musiikkiesityksillä ja kesämyymälällä. 

 

Muhasaaren Teatteri

Vain 17 km päässä Savonlinnan keskustasta, kauniin lossimatkan päässä sijaitsee Muhasaaren Teatteri, keskellä saarta ja metsää. Teatteri on perustettu vuonna 2016 monipuolisen ammattitaiteilijoiden ryhmän toimesta. Toimintaa järjestävät taiteen ammattilaiset ja tila toimii sen lisäksi esiintymispaikkana vieraileville, vapaille ammattiryhmille. Lavalla on nähty useita tasokkaita kotimaisia esityksiä musiikista teatteriin. Vanhassa kivinavetassa sijaitseva tila mahdollistaa kesäkausina teatteriesitysten, näyttelyiden, konserttien, teatterileirien tai latotanssien järjestämisen. Muhasaaren Teatteri on syntynyt rakkaudesta teatteriin, maalaistalon pihapiiriin ja se tarjoaa ainutlaatuisen kokonaiselämyksen vierailijoilleen.


 

Savonlinnan Kulttuurikellari ry

Savonlinnan Kulttuurikellari ry perustettiin entisessä Oopperakellarissa perjantaina 29.12.2017. Perustamisestaan lähtien yhdistys on koonnut yhteen henkilöitä ja yhteisöjä, jotka ovat kiinnostuneita yhteisöllisen kulttuuritoiminnan kehittämisestä Savonlinnassa. Tila rakentui lähes 30 tekijän talkooporukan voimin. Matalan kynnyksen kulttuuritilan ohjelmistossa on koettu musiikkia, teatteriesityksiä, esitelmiä sekä keskustelutilaisuuksia. Kulttuurikellarista on muodostunut tärkeä tila alueen kulttuurialan toimijoille sekä heidän väliselleen yhteistyölle. Kulttuurikellari on erinomainen esimerkki vapaan kentän toimijoiden innovatiivisuudesta ja uskalluksesta. Yhdistys on synnyttänyt alueelle omanlaisensa ilmiön, joka saa toivottavasti jatkossakin tukea kasvaa ja kehittyä. 

Anniina Aunola

Anniina Aunola on kuopiolainen yhteisötaiteen pioneeri. Viimeisen vuosikymmenen ajan hän on keskittynyt taiteen saavutettavuuteen ja esteettömyyteen. Aunola on toteuttanut yhteisötaideteoksia sekä osallistavan ja soveltavan taiteen projekteja muun muassa dementoituneiden vanhusten, erityisnuorisotyön ja lastensuojelun piirissä. Aunola on koulutukseltaan tanssitaiteen maisteri, mutta hänen työympäristöinään ovat tällä hetkellä mm. sairaalat, vankilat ja lastensuojeluyksiköt. Työllään Aunola on avannut ymmärrystä taiteen mahdollisuuksista yhteisöjen hyvinvoinnin lisäämisessä sekä rakentanut väyliä ja konkreettisa malleja kulttuurin tai taiteen hyödyntämiseen muilla yhteiskunnan alueilla. Anniina Aunola on taiteilijana toisten käytettävissä, hän välittää ja antaa mahdollisuuksia. Aunola on taitava ja luotettu mentori uransa alussa oleville tanssitaiteilijoille. Hän luo ympärilleen positiivista energiaa, asennetta ja yhteishenkeä yhtä lailla kuin antaa toimivia käytännön ratkaisuja.